Toelichting beoordeling arbeidsrelaties (werknemer/ zzp-er)
In het kader van het opnieuw starten van de handhaving van arbeidsrelaties, heeft de Belastingdienst het document... lees meer »
In het kader van het opnieuw starten van de handhaving van arbeidsrelaties, heeft de Belastingdienst het document... lees meer »
Arbovoorlichting geven aan medewerkers is niet alleen wettelijk voorgeschreven, maar ook onmisbaar. Eigen medewerkers en... lees meer »
Werk je als ondernemer met werknemers van een buitenlands (uitzend)bedrijf of met buitenlandse zelfstandigen? Schrijf je... lees meer »
Ja, een dreigende staking moet worden aangekondigd. Dit gebeurt door middel van een ultimatum, waarbij een tijdspad neergelegd is en de eisen van de werknemersvereniging.
Nee, daarom wordt in een ultimatum ook altijd aangegeven dat het formeel overleg opgeschort wordt.
Ja, het is een recht dat in het Europees Handvest is vastgelegd en waar elke werknemer zich op mag beroepen. Het maakt niet uit of een werknemer lid is van één van de werknemersorganisatie of dat de werknemer in vaste dienst is, of een uitzendkracht. Het recht op staken is een grondrecht van alle werknemers. De werknemer mag echter niet doorstaken als bijvoorbeeld de rechter heeft aangegeven dat een staking onrechtmatig is.
Nee, maar de werkgever hoeft geen loon door te betalen voor een stakende werknemer.
Nee, indien de werknemer meedeed aan de voortdurende staking en hij wordt ziek, hoeft er geen loon te worden doorbetaald.
Alleen werknemers die lid zijn van een werknemersorganisatie voordat een staking uitbreekt, heeft recht op een uitkering uit de stakingskas. Voor stakingen die korter dan één dag duren, wordt geen uitkering verstrekt. De uitkering is gebaseerd op een normbedrag en wordt elk half jaar aangepast.
De uitkering is gebaseerd op een normbedrag dat elk half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 januari 2022 is het normbedrag €80,62. De stakingsuitkering is:
Houd er rekening mee dat je minder stakingsuitkering krijgt, als je minder uren per dag werkt, bijvoorbeeld bij een parttime-contract (bron: FNV).
Als een individuele werknemer zich persoonlijk solidair heeft verklaard met een collectieve actie en daaraan deelneemt, kan hij bij een eventuele aansprakelijkstelling voor de negatieve gevolgen van de collectieve actie niet terugvallen op de collectieve aansprakelijkheid van de organiserende vakbond. De individuele werknemer loopt dan individueel risico op schadeverhaal en tevens een groter ontslagrisico.
De beantwoording van deze vraag is afhankelijk van de vraag of een werkwillige zijn werk wel of niet heeft kunnen verrichten.
Het loon van een werkwillige werknemer die niet zijn werk heeft kunnen verrichten hoeft over het algemeen niet doorbetaald te worden. Het mag echter wel doorbetaald worden. Dit is de keuze van werkgever. Onder werk verrichten wordt verstaan op de werkplek zelf of vervangend werk.
Het loon van een werkwillige werknemer die gewoon zijn werk heeft kunnen doen, dient wel te worden doorbetaald.
Nee. Een werkwillige werknemer die door een collectieve actie zijn werkzaamheden niet kan verrichten, heeft geen recht op een WW-uitkering (art 19 sub L WW).
Een werkgever mag tijdens de staking geen nieuwe uitzendkrachten inhuren. Dit levert de werkgever en het uitzendbureau forse boetes op van de Nederlandse Arbeidsinspectie , daarnaast is de kans op negatieve publiciteit groot.
Uitzendkrachten die al op de locatie werken mogen blijven werken, echter zij mogen geen werk overnemen van stakende collega’s. De bewijslast ligt bij de werkgever. Een werkgever die normaal gesproken bijna geen overuren maakt in een vergelijkbare periode als de staking en dat nu wel doet, heeft de schijn tegen. De werkgever zal dus met een heel goed verhaal moeten komen waarom er overuren zijn gemaakt.
Stakende werknemers mogen niet de poort op slot doen. Werknemers mogen de ingang versperren, maar niet zodanig blokkeren dat werkwilligen er niet doorheen kunnen. Werknemers mogen echter wel proberen hun collega’s te overtuigen om zich aan te sluiten bij de staking. Het posten om werkwilligen over te halen om mee te doen is geoorloofd, maar een blokkade oprichten is niet geoorloofd. Werknemers mogen pamfletten uitdelen en spandoeken ophangen. Agressie wordt nooit toegestaan.
De werkgever heeft het recht om te bepalen wie wel en wie niet het bedrijfsterrein mag betreden. Werkwilligen en derden, zoals leveranciers, die door de werkgever worden toegelaten, hebben recht op toegang tot het terrein.
Het is belangrijk om de Ondernemingsraad zijn activiteiten te laten opschorten. Dit voorkomt een verziekte sfeer na de staking. Hierdoor is het ook niet verstandig om advies- of instemmingsplichtige besluiten te nemen.