X

Huidbescherming tijdens het werk

11-12-2024  |

Tijdens de werkzaamheden in de vleessector kunnen de werknemers via de huid worden blootgesteld aan biologische agentia, zoals salmonella en tetanus. Blootstelling is mogelijk door huidcontact met vlees(delen), of met verontreinigde oppervlakken en vloeistoffen (lekwater, proceswater en afvalwater). Handschoenen zijn dan nodig om blootstelling aan kleine wondjes te voorkomen, bijvoorbeeld bij de nagels. Bovendien blijkt dat er bij het dragen van handschoenen beduidend minder mondcontact is.

In de Arbocatalogus Vlees is vastgelegd dat handschoenen vereist zijn bij werkzaamheden met mogelijke huidblootstelling op de volgende afdelingen:

  • Stallen
  • Vuile slachthal
  • Onderzoekcel
  • Organencel
  • Maag- en darmafdeling
  • Schone slacht (tenzij de werkzaamheden dat onmogelijk maken, zoals bij reuzel trekken, borstvlies trekken. Dan gelden daar andere voorschriften)
  • Schoonmaak op de hier genoemde afdelingen.

Dit is opgenomen in de Richtlijn Huidbescherming in de Arbocatalogus. Daar zijn ook voorschriften te vinden over:

  • de juiste soort handschoen
  • armbedekking
  • overmouwen en schorten bij extreme verontreiniging
  • het opstellen van een hygiëneprotocol
  • regelmatig instructies over het gebruik van de handschoenen

Zie voor meer informatie de Richtlijn Huidbescherming.

« Ga naar het overzicht


ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer