Savlex premievergoeding WGA-hiaatverzekering
Sinds begin 2024 heeft de sector (FCBV) voor de WGA-hiaatverzekering een mantelovereenkomst met Meijers, voorheen was... lees meer »
Sinds begin 2024 heeft de sector (FCBV) voor de WGA-hiaatverzekering een mantelovereenkomst met Meijers, voorheen was... lees meer »
Met automatische incasso van de premie voor het Fonds Collectieve belangen voor de Vleessector kiest u voor een aantal... lees meer »
Als medewerkers van andere werkgevers of ZZP-ers in uw bedrijf werken, zijn goede onderlinge afspraken nodig rond veilig... lees meer »
De zomer is wisselvallig begonnen. Af en toe een bloedhete dag afgewisseld door een aantal kletsnatte dagen. Naar het zich nu laat aanzien breekt er een periode aan van wat stabieler zomerweer en dat kan soms gepaard met oplopende (hoge) temperaturen. In artikel 6.1 (Fysische factoren) van het Arbobesluit is bepaald dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoewel er geen specifieke temperaturen in het bovengenoemde artikel genoemd worden, is wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet voorkomen kan worden, moet de werkgever:
- nagaan of werken in de warmte wel noodzakelijk is;
- de duur van werkzaamheden in de warmte verkorten;
- werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
- koele dranken aanbieden;
- persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen;
- overige…….
Indien mogelijk zou men ook nog kunnen denken aan het plaatsen van ventilatoren en langere pauzes.
Zoals gezegd, is het dus belangrijk om bijtijds passende maatregelen te nemen. Overigens is het zo dat meerdere bedrijven al stappen gezet hebben om de werkomstandigheden in warme periodes te verbeteren. Zoals: klimaatsysteem, vochtreductie, individueel instelbare ventilatoren, drinken van extra water en minder lagen kleding dragen.
De Arbocatalogi voor de Vleeswarenindustrie en de Vleessector bieden allerlei andere beproefde suggesties om hittebelasting in het werk aan te pakken. Die zijn te vinden in de Richtlijn Werken onder warme omstandigheden.
Meer info over werken in de warmte of bij hoge temperaturen is te vinden op Arboportaal.