X

Geslaagde Arbo-themamiddag 25 april jongstleden

22-05-2024  |

Op de themamiddag van 25 april jl. stond het thema centraal “hoe vergroot je het veiligheidsbewustzijn van medewerkers?”
De middag was georganiseerd door de Werkgroep Arbocatalogus Vlees en Vleeswaren, ditmaal samen met de collega’s van de sector Pluimveeverwerking.
De inhoudelijke invulling werd verzorg door Kader, de licentieverstrekker (AMS) van de branche RI&E Vlees en Vleeswarenindustrie.

De inleider Ronny de Kort, Arbo-adviseur van de Kader Group, legde onder meer uit hoe belangrijk het is om in te spelen op de werking van het zogenaamde reptielenbrein van de mens. Dat zorgt namelijk voor de meeste, veelal onbewuste beslissingen, dus ook in het dagelijks werk. Om veilige keuzes tijdens werkzaamheden te stimuleren is dan ook een brede insteek nodig. Naast een beïnvloeding gericht op kennis bijvoorbeeld met pictogrammen en voorlichting, zijn ook maatregelen aan te bevelen die inspelen op het onbewuste gedrag. Denk bij dit laatste aan het vertonen van voorbeeldgedrag, nudging (subtiele duwtjes in de goede richting) en beloning.

In het (inter-)actieve tweede deel van de middag werd dit uitgangspunt in de praktijk gebracht door een opdracht met een competitie-element. Daardoor gingen alle deelnemers bijzonder actief aan de slag met veiligheidsvraagstukken. Zo werd onder meer gedemonstreerd hoe aandacht van veiligheid op een uitnodigende manier kan worden vergroot. De themamiddag werd alom positief gewaardeerd.

In het najaar volgt weer een nieuwe themamiddag, op woensdagmiddag 9 oktober, over Calamiteitenplannen en BHV. Meer informatie volgt later.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer