X

Voorkom ongevallen met machines

05-05-2023  |

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft voor dit jaar een aantal speerpunten aangewezen voor haar inspecties in onder meer de Vleessector. Eén ervan betreft de veiligheid van machines.

Bij inspecties in de afgelopen jaren constateerden arbeidsinspecteurs bij meerdere bedrijven in de sector onvoldoende afscherming van bewegende en snijdende delen van machines. Daarnaast constateerden zij dat er regelmatig onvoldoende aandacht was voor het druk- en spanningsloos maken van machines tijdens het onderhoud en het verhelpen van storingen. Ook werd tijdens deze werkzaamheden de ongewenste herinschakeling van de machine niet altijd voldoende voorkomen. 
Met de Branche-RI&E van de sector kan een bedrijf onder meer nagaan of het voldoet aan de voorschriften op het gebied van machineveiligheid. Dit RI&E-instrument verschijnt voor de zomer overigens in een nieuwe, geactualiseerde versie.

Verder biedt de Arbocatalogus Vlees antwoorden op vragen als:

  • Hoe kan ik zorgen dat een nieuwe machine veilig is in gebruik?
  • Wat zijn de vereiste beveiligingen bij machines als skinner, lintzaag, whizard, cutter, cirkelzaag, hef-/ kiepinstallatie en heftruck?
  • Welke persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bij welke machines vereist?
  • Wat te doen om ongewenste herinschakeling van machines te voorkomen bij onderhoud, omstellen, schoonmaak en het verhelpen van storingen?

Door te zorgen voor veilige machines maakt een bedrijf minder kans op boetes van de Arbeidsinspectie, en nog veel belangrijker: het voorkomt bedrijfsongevallen.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer