X

Corona update: avondklok

25-01-2021  |

Update: Avondklok van 21:00 tot 4:30
Vanaf zaterdag 23 januari a.s. krijgt Nederland te maken met een avondklok. Het kabinet voert de avondklok in in het kader van de extra maatregelen om met name aan de Britse variant van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden. Tot woensdag 10 februari 2021 04:30 uur is het dan verboden om zonder geldige reden je op straat te begeven tussen 21:00 en 04:30 uur. Het demissionaire kabinet wilde de avondklok al om 20.30 uur laten ingaan, maar daar ging de Tweede Kamer niet mee akkoord. Na het debat over extra maatregelen op donderdag 21 januari is dit een halfuur opgeschoven, naar 21.00 uur.

De avondklok houdt een verbod in om naar buiten te gaan, behalve bij een geldige reden, waaronder werk. Geen geldige reden? Dan volgt er een boete van € 95. Supermarkten en afhaallocaties voor de horeca moeten hun deuren rond 20.15 uur sluiten.

Uitzonderingen, onder andere voor werk
Het kabinet maakt enkele uitzonderingen op de avondklok, onder andere voor mantelzorg, calamiteiten, uitvaarten, en ook voor werk. Mensen die naar buiten gaan, moeten wel het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Wie zich vanwege werk na de avondklok op straat begeeft, moet ook een werkgeversverklaring kunnen tonen. Daarvoor wordt een standaardverklaring online geplaatst op de website van de overheid. Deze kan worden gedownload en geprint. De formulieren worden beschikbaar gesteld op www.rijksoverheid.nl/avondklok . Zelfgemaakte formulieren zijn niet geldig!

Inmiddels zijn de definitieve versies van zowel de 'Werkgeversverklaring avondklok' als de 'Eigen verklaring avondklok' beschikbaar. Beide zijn PDF-bestanden die digitaal ingevuld kunnen worden. U downloadt ze hier.

De Rijksoverheid is tegemoet gekomen aan de behoefte bij veel grote organisaties om de werkgeversverklaring (ook) geautomatiseerd in te kunnen vullen. Daarvoor is de volgende optie:

  1. Een Excel-bestand met gegevens geautomatiseerd invoegen in het PDF-bestand. Instructies daarvoor leest u hier;

Uitzendkrachten
Bij uitzendkrachten mag zowel een uitlener als een inlener die over de benodigde gegevens beschikt de werkgeversverklaring invullen.

In de bijlage Q&A’s avondklok kunt u de meest recente versie zien van de meest gestelde vragen en antwoorden over de avondklok, deze zal dagelijks wanneer nodig worden bijgewerkt worden op: www.rijksoverheid.nl/avondklok.        

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer