X

Corona update

21-01-2021  |

Lockdown verder aangescherpt
Premier Rutte en minister de Jonge hebben woensdag 20 januari 2021 tijdens een persconferentie aangegeven dat er extra maatregelen nodig zijn om nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Avondklok van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends
Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Zoals het er nu naar uit ziet vindt het tweede kamer debat donderdag 21 januari plaats, waarna de avondklok met ingang van zaterdag of zondag aanstaande zal worden ingevoerd.

Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20:30 uur ’s avonds tot 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om tijdens de avondklok zonder geldige reden op straat te zijn. Naar buiten gaan is uitsluitend toegestaan in een aantal specifiek genoemde uitzonderingen, welke zijn te vinden op rijksoverheid.nl.

Een van deze uitzonderingen betreft het naar buiten moeten gaan in verband met werk. Het uitgangspunt is dat bedrijven door moeten kunnen gaan. Het is, zoals het er nu naar uit ziet, aan de werkgever om te bepalen of er sprake is van een noodzakelijke uitzondering. Daarbij wordt een beroep gedaan op het beoordelingsvermogen van de werkgever.

Een werknemer die tijdens de avondklok naar buiten moet voor werk dient twee formulieren bij zich te hebben:

  1. Een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’
  2. Een getekende werkgeversverklaring

Zodra wij meer informatie hebben, brengen wij u op de hoogte.

Extra reisbeperkingen en vliegverboden
Het kabinet treft ook extra maatregelen om de import van nieuwe varianten van het virus via reizigers tegen te gaan en het aantal reisbewegingen verder te beperken. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten. Het verbod gaat ook gelden voor vluchten uit Zuid-Afrika, Kaapverdië, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld. 

Daarnaast moeten alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip (en bus/trein?) naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen. Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine.  Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Meer informatie over de aangescherpte maatregelen kunt u vinden op https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/20/lockdown-verder-aangescherpt-vanwege-zorgen-om-nieuwe-virusvarianten

Zie ook: welke maatregelen gelden in een kort overzicht.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer