X

Lockdown tot en met 19 januari

15-12-2020  |

Maandag 14 december is door het kabinet besloten dat Nederland vijf weken op slot gaat. De voedingsmiddelenindustrie, waaronder de vleesverwerkende-, vleeswaren- en gemaksvoedingsindustrie, is aangewezen als cruciaal en kan in het belang van de voedselvoorziening aan het werk blijven tijdens de aangekondigde lockdown. Ook deze ondernemers worden echter in meer of mindere mate hard geraakt door de nieuwe coronamaatregelen.

Basisscholen en opvang open voor kinderen van ouders in cruciale beroepen
In het basis- en voortgezet onderwijs en bij instellingen voor mbo-, hbo- en wetenschappelijk onderwijs wordt alleen afstandsonderwijs gegeven. Kinderen met ouders die werken in een cruciaal beroep kunnen wel naar de basisschool of de kinderopvang of buitenschoolse opvang. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zoveel mogelijk zelf de kinderen op te vangen.

De gehele voedselketen is door het kabinet aangemerkt als cruciale sector die openblijft, ook tijdens de verzwaarde coronamaatregelen die tot en met 19 januari 2021 gelden. De voedselketen wordt breed gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen

NOW regeling
Het is vanaf dinsdag 15 december weer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor coronasteun. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV bevestigd na de aangekondigde lockdown. Daardoor worden plotseling veel meer bedrijven getroffen door omzetverlies dan eerder het geval was.

Bedrijven die minstens 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden kunnen de regeling gebruiken om de loonkosten door te betalen. Die tegemoetkoming is deze keer maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies.

Het aanvraagformulier is weer beschikbaar van dinsdag 15 december tot en met zondag 27 december 2020. Vanaf dinsdag 15 december om 9.00 uur vindt u meer informatie op de website van het uwv. Zie https://www.uwv.nl/werkgevers/overige-onderwerpen/now/derde-aanvraagperiode-now/index.aspx

Reizen naar het buitenland
Het advies om geen reizen te maken en boeken naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk is verlegd tot half maart. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen. Na terugkomst uit een land met code rood of oranje geldt een thuis quarantaine van 10 dagen.  De werknemer die er bewust voor kiest om op vakantie te gaan naar een land met code rood of oranje weet dus dat van hem verwacht wordt dat hij na terugkeer in quarantaine gaat. Tenzij hij thuis kan werken, betekent dit dat hij zijn arbeid niet kan verrichten. Omdat hij dit op voorhand weet, kan gesteld worden dat de oorzaak dat hij zijn arbeid niet verricht in zijn risicosfeer ligt. Dit betekent dan dat hij tijdens de periode van quarantaine geen recht op loon heeft als hij zijn arbeid niet kan verrichten.

« Ga naar het overzicht


ContactPostbus 61 - 2700 AB - Zoetermeer