X

Arbeidsomstandigheden
Wij besteden binnen de vleessector veel zorg aan de arbeidsomstandigheden.

De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van zijn werknemers. Maar ook jij hebt er baat bij dat de werkomstandigheden optimaal zijn. Immers, dit voorkomt lichamelijke klachten en stimuleert de persoonlijke motivatie en de productiviteit.

Arbocatalogus
Een arbocatalogus bevat de afspraken die werkgevers en werknemers samen over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden hebben gemaakt. 

Bij Richtlijnen vind je voorschriften en aanwijzingen om de belangrijkste arboknelpunten aan te pakken. De eisen die in de richtlijnen staan, zijn voor alle werkgevers verplicht, voor zover redelijkerwijs mogelijk. De werkgever kan ook een andere voorziening treffen met een gelijkwaardig beschermingsniveau. De wensen in de richtlijnen hebben geen enkel verplichtend karakter en geven alleen mogelijke oplossingsrichtingen aan. 

De Goede praktijken bij elk thema laten zien hoe andere bedrijven omgaan met arborisico's. Heb je zelf een goede oplossing, mail ons dan aub.


In de vleessector hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties deze catalogus gezamenlijk opgesteld. Speciale thema’s in de Arbocatalogus vlees zijn onder andere:
- Fysieke belasting
- Machineveiligheid
- Mesveiligheid
- Werkdruk en ongewenste omgansvormen
- Biologische agentia
- Gevaarlijke stoffen
- Geluid en klimaat
- Arbobeleid


Re-integratie
Werkgevers en werknemers hebben er samen belang bij, dat werknemers bij langdurige ziekte of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid snel weer aan het werk gaan. De vleessector doet er veel aan om het ziekteverzuim en de instroom in de WGA terug te dringen. In de Wet Poortwachter zijn hierover afspraken gemaakt. Zo moet elk bedrijf een contract sluiten met een re-integratiebedrijf. In onze CAO staat aan welke eisen deze contracten moeten voldoen. Daarmee wordt voorkomen dat de re-integratie onzorgvuldig gebeurt en werknemers tegen hun zin ander werk moeten accepteren. 

Actueel
  • 03-04-2025  |

    Veiligheidsinformatiebladen voor ingrediënten

    Sommige bedrijven in de sector hebben discussies met leveranciers van kruiden, specerijen en andere ingrediënten over de zogenaamde Veiligheidsinformatiebladen. Die bladen zijn ook bekend onder de Engelse term: SDS. Dat zijn informatiebladen die leveranciers
  • 29-11-2023  |

    Aanpak Fysieke belasting

    Fysieke overbelasting is één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid in de Vleessector.
  • 15-11-2023  |

    Nieuwe arboregelgeving

    Komend jaar wordt op enkele terreinen nieuwe Arbo-regelgeving van kracht. Ook laten eerdere wetswijzigingen hun invloed in 2024 gelden. Hieronder is een aantal van de voornaamste wijzigingen kort op een rij gezet.
  • 09-08-2023  |

    Checklist ziekmelding

    Hieronder vindt u een schematisch overzicht van de activiteiten die  een werkgever moet ondernemen vanaf het moment van ziekmelding van een werknemer tot en met de 104de week van diens arbeidsongeschiktheid.
  • 01-07-2022  |

    Rouw op het werk

    We blijven er liever bij weg, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: het verlies van iemand die je dierbaar is.
  • 20-03-2019  |

    Wijzigingen in de arbocatalogus

    Deze week is er nieuwe richtlijn in de Arbocatalogus Vleessector & Vleeswarenindustrie opgenomen. Het gaat om de richtlijn Lasers en UV-straling. Verder hebben we het thema werkdruk onder handen genomen. Hier zijn enkele richtlijnen en goede praktijken
  • 20-03-2019  |

    Regelhulp Financieel CV

    Vorige week is er door het Ministerie van SZW een nieuwe ‘tool’ gelanceerd de zo genoende Regelhulp Financieel cv. Deze tool ondersteunt werkgevers en kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt om inzicht te krijgen in het feit, of en eventueel
FAQ
  • Moet een bedrijf verplicht een Risico, Inventarisatie en Evaluatie (RIE) maken?
    • Alle bedrijven, moeten een RIE en een plan van aanpak maken om knelpunten in het arbobeleid aan te pakken. De uitvoering van het plan van aanpak ligt niet alleen in handen van de werkgever, maar ook bij de werknemers of de ondernemingsraad.

      Bij elke verandering in het bedrijf of in de werkwijzen moeten de risico's opnieuw onder de loep worden genomen.

      Het RI&E-instrument voor de sectoren Vlees- en Vleeswaren dat de sociale partners hebben samengesteld, wordt naar verwachting binnenkort erkend door het Steunpunt RI&E. Dat betekent dat kleine bedrijven uit deze sectoren (met 25 medewerkers of minder) die gebruik maken van dit instrument, de RI&E niet hoeven te laten toetsen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers (gerekend over alle vestigingen samen) dienen na het uitvoeren van de RI&E met het branche-instrument het resultaat nog te laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige.
      Voor een inlog van de RI&E neemt u contact op met het Sociaal Secretariaat.

  • Welk werk mogen jongeren doen?
      •  13-jarigen, 14-jarigen en 15-jarigen mogen zeer beperkt werken. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken in een fabriek.
      • Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna in alle werkomgevingen arbeid verrichten, maar geen gevaarlijke of ongezonde werkzaamheden (zie onder). Er zijn ook risicovolle werkzaamheden die zij wel mogen uitvoeren, maar dan alleen onder deskundig toezicht. In deze sector betreft het onder meer:
        o    Aan een machine of lopende band werken waarbij de werknemer niet zelf zijn werktempo kan bepalen.
        o    Werken met dieren die gevaren opleveren.
        o    Dieren slachten.
         
      • Bepaalde werkzaamheden zijn verboden voor alle jongeren onder de 18 jaar:
        o    werken met stoffen die giftig, sensibiliserend, kankerverwekkend, mutageen of voor de voortplanting schadelijk zijn.
        o    arbeid met blootstelling aan biologische agentia (virussen, bacteriën) die ernstige ziekten bij mensen kunnen veroorzaken; (NB de biologische agentia waar werknemers in de vlees- of vleeswarensector mee in aanraking kunnen komen vallen hier niet onder).
        o    werken in afgesloten ruimten.
        o    werken met toestellen die schadelijke niet-ioniserende elektromagnetische straling kunnen uitzenden, zoals sealapparatuur en lasers.
        o    werken op lawaaiige plekken. De dagelijkse blootstelling aan lawaai mag niet hoger zijn dan gemiddeld 85 dB(A). Dit is een absolute norm, waarbij geen rekening wordt gehouden met de dempende werking van gehoorbeschermers.
        o    werken met apparatuur die zo trilt dat het gevaar oplevert voor de gezondheid (boven de wettelijke actiewaarde van trillingen).

      Verder mogen jongeren alleen op beperkte tijden werken. Klik hier voor meer informatie.

  • Moet een bedrijf beschikken over bedrijfshulpverleners?
    • In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen. Het aantal BHV'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het aantal diensten en de risico's die er spelen. Deze risico's volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In een bedrijfsnoodplan beschrijft een bedrijf wat er precies moet gebeuren bij alle denkbare calamiteiten. Bedrijfshulpverleners moeten zodanig zijn opgeleid dat ze de vereiste stappen bij deze calamiteiten kunnen uitvoeren.

Publicaties
Geen gegevens gevonden
Links
Geen gegevens gevonden
ContactLouis Braillelaan 80 2719 EK Zoetermeer