Arbeidsomstandigheden
Wij besteden binnen de vleessector veel zorg aan de arbeidsomstandigheden.
De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van zijn werknemers. Maar ook jij hebt er baat bij dat de werkomstandigheden optimaal zijn. Immers, dit voorkomt lichamelijke klachten en stimuleert de persoonlijke motivatie en de productiviteit.
Arbocatalogus
Een arbocatalogus bevat de afspraken die werkgevers en werknemers samen over veilige en gezonde arbeidsomstandigheden hebben gemaakt.
Bij Richtlijnen vind je voorschriften en aanwijzingen om de belangrijkste arboknelpunten aan te pakken. De eisen die in de richtlijnen staan, zijn voor alle werkgevers verplicht, voor zover redelijkerwijs mogelijk. De werkgever kan ook een andere voorziening treffen met een gelijkwaardig beschermingsniveau. De wensen in de richtlijnen hebben geen enkel verplichtend karakter en geven alleen mogelijke oplossingsrichtingen aan.
De Goede praktijken bij elk thema laten zien hoe andere bedrijven omgaan met arborisico's. Heb je zelf een goede oplossing, mail ons dan aub.
In de vleessector hebben de werkgevers- en werknemersorganisaties deze catalogus gezamenlijk opgesteld. Speciale thema’s in de Arbocatalogus vlees zijn onder andere:
- Fysieke belasting
- Machineveiligheid
- Mesveiligheid
- Werkdruk en ongewenste omgansvormen
- Biologische agentia
- Gevaarlijke stoffen
- Geluid en klimaat
- Arbobeleid
Re-integratie
Werkgevers en werknemers hebben er samen belang bij, dat werknemers bij langdurige ziekte of (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid snel weer aan het werk gaan. De vleessector doet er veel aan om het ziekteverzuim en de instroom in de WGA terug te dringen. In de Wet Poortwachter zijn hierover afspraken gemaakt. Zo moet elk bedrijf een contract sluiten met een re-integratiebedrijf. In onze CAO staat aan welke eisen deze contracten moeten voldoen. Daarmee wordt voorkomen dat de re-integratie onzorgvuldig gebeurt en werknemers tegen hun zin ander werk moeten accepteren.
Alle bedrijven, moeten een RIE en een plan van aanpak maken om knelpunten in het arbobeleid aan te pakken. De uitvoering van het plan van aanpak ligt niet alleen in handen van de werkgever, maar ook bij de werknemers of de ondernemingsraad.
Bij elke verandering in het bedrijf of in de werkwijzen moeten de risico's opnieuw onder de loep worden genomen.
Het RI&E-instrument voor de sectoren Vlees- en Vleeswaren dat de sociale partners hebben samengesteld, wordt naar verwachting binnenkort erkend door het Steunpunt RI&E. Dat betekent dat kleine bedrijven uit deze sectoren (met 25 medewerkers of minder) die gebruik maken van dit instrument, de RI&E niet hoeven te laten toetsen. Bedrijven met meer dan 25 medewerkers (gerekend over alle vestigingen samen) dienen na het uitvoeren van de RI&E met het branche-instrument het resultaat nog te laten toetsen door een gecertificeerde arbodeskundige.
Voor een inlog van de RI&E neemt u contact op met het Sociaal Secretariaat.
Verder mogen jongeren alleen op beperkte tijden werken. Klik hier voor meer informatie.
In de Arbowet staat dat iedere werkgever verplicht is bedrijfshulpverlening te organiseren en één of meer bedrijfshulpverleners (BHV’ers) aan te wijzen. Het aantal BHV'ers is afhankelijk van de grootte van het bedrijf, het aantal diensten en de risico's die er spelen. Deze risico's volgen uit een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). In een bedrijfsnoodplan beschrijft een bedrijf wat er precies moet gebeuren bij alle denkbare calamiteiten. Bedrijfshulpverleners moeten zodanig zijn opgeleid dat ze de vereiste stappen bij deze calamiteiten kunnen uitvoeren.